Tuesday, November 8, 2011

RaYa AidiL AdHa + MeRdEkA + rEsuLt + iRsHaD bUDaK COmeY

Assalamualaikum , salam sume ....

Jap ea,
nak kira da bape lame tak update belog comot ni....
ek eleh, rilek la dulu... 
baru limebelas ari tak update, tu pun nak kecoh2 kan.. 
ntah pape, layan je la....

point pertama - 

Saye da merdeka yeeeeaaayyyyy!!! giler hepi da bile da abes praktikal, rase mcm dapat duit sepuluhlimaratustujuhribujuta....
So, plan lepas ni adalah duk rumah + rilek puas2 + makan + tido + tengok tb...

point kedua - 

Pada ari yang same jgak, saye berjaya menamatkan diploma n final result terus da kuar... So, keputusannye sangat la memuaskan sampai terlompat2...  Memang tak sangka la result boleh jadi macam tu, macam mimpi pun ade jgak...


yeay saye comel, irshad yang cakap la...
point ketiga -
Sebelum ape2, cube tengok betul2 gamba kat atas tu... geram tak kat budak kecik tu???
Raya aidil adha yang sangat menggembirakan... Makan laksa di pagi raya bersama semua ahli keluarga memang sangat best... Pastu dapat pulak gomol2 irshad, cian la kat budak kecik tu, sape suh baik + comel sangat... 

Monday, October 24, 2011

# hepi monday at my sweet home #

Salam and gud morning...

Huyyo, semangat betul saya ni ek pagi2 da rajin nak update belog, tp yang tak bestnye takde point nak bebel ape kat sini... Ahha! ari ni sume warga Pahang bercuti sempena menyambut hari keputeraan sultan Pahang, dapat la cuti lame2 ckit... Selepas seminggu (actually tak sampai seminggu pun) berada di kuantan, merantau jauh daripada mak n aboh, dapatlah lepas rindu kat mereka2 sume pada ujung minggu yang ceria ni... 

Sepanjang  bertapa di kuantan, takde pape pun yang menarik berlaku and suasana di sana teramatlah memboringkan... rase tak sabar nak tunggu 4 November, memang tarikh yang sangat bermakna la dalam hidup ini... Pastu, boleh la nak wat ape yang suke, nak tertonggeng ke, nak tunggang terbalik ke, nak baring terlentang tak bangun2 pun boleh... Oh, alangkah bahagianya hidup time tu, da dapat bayangan awal2 da ni... Cume wat mase ni, kene bersabar ckit, hanya tinggal tak sampai 2 minggu je ag kot... 

SAbaR saBar SabaR sAbAr saBaR SaBAr SABAR!!!

Saturday, October 15, 2011

Hoyeee... Da abes la...

Assalamualaikum, salam sayang dr budak punya belog comot.

Alhamdulillah, syukur sangat, tepat pukul 5pm td, saye dengan rasminye telah berjaye menamatkan latihan praktikal di HoSHAS.... Selepas penat bertapa selama 22 minggu di spital temerloh ni akhirnya saye telah merdekakan diri ini drpd segala anasir-anasir yang boleh menjejaskan keadaan yang boleh menyebabkan saye menjadi semakin tidak menentu... Dan hasilnya boleh dilihat secara langsung di sini dengan membaca ayat - ayat yang ditulis di dalam belog comot ini... Korang sume jangan pening2 n tak perlu risau sebab tak akan ada soklan dalam exam yang bakal korang hadapi berkaitan dengan apa yang ditulis di sini... So, kalau korang rase fikiran korang skang ni mula nak fikir yang bukan - bukan, adalah lebih baik korang beristighfar terlebih dahulu... 
Astaghfirullahalazim....

So, korang sume da faham kan ape yang saye dapat sepanjang 22 minggu menjalani praktikal di spital temerloh ni??? Cumenye, saye beruntung tidak berpeluang masuk ke dalam ward K9 je... tapi memang kalau nak ikutkan niat di hati, teringin jugak nak ke sane, tapi bukan sebagai pesakit ea, sebagai seorang yang boleh memberi pertolongan kepada mereka di sana pada suatu hari nanti, InsyaAllah, Amiinn... 

Sepanjang praktikal kt spital temerloh ni, macam - macam kenangan pahit, manis, masam, masin, tawar yang dapat dirasai... Adat la tu kan, tak semestinya sume bende baik, ade gak yang tak berapa nak baik atau erti kata lain BUSUK... Lau nak dibandingkan dengan bunga tahi ayam, of course la bunga tu yang dipilih walaupun bau dia busuk macam tahi ayam tapi sekurang - kurangya dia cantik... 

Adoiyai, ape la merepek panjang - panjang ni lau takde point kan??? Buang masa n air liur korang je, sori la ea.... Tapi, satu perkara je yang sebenarnya nak disampaikan kat sini;
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Penat da ke??? 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ok la, sebenarnya nak bagi tau yang saya da abis praktikal kt spital temerloh, tu je hehehe...jgn mara ea..=)
Add caption

Wednesday, October 12, 2011

Surat oh surat ...

Salam wat sumer....

Tup tap tup tap, kejap je da ari Rabu kan... Rase macam sekejap sangat mase berlalu, tengok-tengok da hampir 22 minggu saye duk bertapa kat dalam lab HoSHAS ni... Minggu depan, kene pegi sambung kat HTAA plak... Atoiyai, rase malas menyelubungi diri ini complete daripada ujung rambut sampai la ujung kaki... Lau diikutkan ati, rase malas je nak pegi HTAA, mentang-mentang la logbook n repot da anta kan...=P shohhhhsss, pi main jauh-jauh la setan, asik duk berkepit je, rimas tau tak???

Disebabkan rase malas dan jugak mood yang x sampai ke dalam jiwa ini, saya telah merajinkan diri menulis surat untuk melambat waktu melapor diri...hahaha (gelak jahat macam setan)... Tapi, dalam2 excited nak tulis surat, boleh plak lupe format surat kiriman rasmi... Aiyo, suda lame x main balas2 surat cinta la katakan, asyik duk mesej je, format surat kiriman pun boleh lupa... Tapi disebabkan semangat nak cuti tu berkobar-kobar mcm ape ntah, sanggup duk tanye pakcik gugle macam mane nak tulis surat... Kalau la cikgu bahasa melayu bace ni, mesti sedih yang teramat sangat, sbb sia-sia je dia duk ngajar kat dalam kelas kn... ish, ish, ish, teruk sungguh budak comot sorang ni...

Ok la, memandangkan minggu depan ade speaking test untuk MUET, kene la ckp omputih ckit2 kan... Kene berlatih lembutkan lidah ni nak ckp bahasa mat salleh 2, nanti tak pasal2 plak kene repeat,,, saye tak sanggupppp...

Ok, thats all from me for today, see you all next time, daadaaa.... To be continued...



Sunday, October 9, 2011

_Penat Lelah Sudah Berakhir_

SALAM....

Alhamdulillah, saye masih diberi kesempatan untuk menulis dalam belog comot + buruk pada malam ni... Setelah berminggu-minggu berhempas pulas menyiapkan logbook n report yang sudah lame tertangguh, akhirnya mereka sume telah berjaya dihantar ke UiTM Puncak Alam dengan selamat dan sejahtera pada hari Jumaat yang lepas...

Terima kasih diucapkan buat keluarga tersayang especially mak yang banyak kali membebel suh saye menyiapkan sume tugasan walaupun saye ni memang seorang yang pemalas tapi mak tanpe jemu memberi nasihat sehinggalah terpaksa membazirkan banyak air liur untuk dibebelkan kepada saye... Tak lupe jugak pade my luvly sis n her husband sbb sanggup meluangkan mase menjemput dan menghantar saye ke Puncak Alam dan juga belanje saye makan2... Sesungguhnye, kalau la tiap2 ari saye bersame mereka, sekurang kurangye 5 kilo berat saye akan bertambah dalam mase seminggu... oh my god, MasyaAllah... Cube bayangkan, sehari gi jalan2,  dapat makan macam2, jumpe tu beli, jumpe ni dapat, adoiyai kalau la ikutkan nafsu ni, rase macam nak beli je sume yang ade kat dalam kedai tu... ok, cukup, bawak2 la mengucap...

Berbalik kepada tajuk utama kite, saye sememangnye tersangat la gembira dan lega, rase macam seluruh beban yang selama ini dipikul telah hilang n pergi jauh drpd hidup ini... Tp, jangan terlalu cepat sangat  suka sebab, ade banyak lagi benda yang perlu dibuat pasni ea... Next week, ade exam sblum abis prac di spital temeloh, pastu next two weeks, test speaking untuk muet n jugak kene pegi ke kuantan untuk menyambung prac... waa.... bila la sume nak berakhir??? 

Plis, doakan haziqahputriabdsata ini berjaya menempuh segala cabaran dan dugaan dengan tabah dan redha... InsyaAllah, amiinn... Tengs all... luf u so much...muahhhhhhsss.....

p/s : Jom layan lagu ni...



Thursday, September 8, 2011

Wei ! TolonG la UpdatE bELOg BuruK nIe...

 WEI ! korang sume yang tengah bace belog ntah pape ni, tuan punye belog ni nak isytiharkan beberape pengumuman penting bersempena dengan kerajinan tuan belog mengupdate belognye ini....

Antara isi - isi penting yang ingin disampaikan di sini adalah : -

# SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI #
# MAAF ZAHIR DAN BATIN #
# SELAMAT BERPUASA ENAM #
# SELAMAT BERUMAH TERBUKA #
# N SO ONN BLABLABLA... #

Bile bace belog belog orang sumenye bercerite pasal suasana raye masing2... Macam2 pe'el la diorang ni... Ade yang raye ngan family la, raye kat kampung la ngan sedare mare, n ade gak yang raye ngan orang yang tersayang... Betape untungnye la orang - orang  tu kan... Cube la kite bayangkan sejenak macam mane keadaan mereka yang beraye dalam serba kekurangan tanpa orang tersayang di sisi kan kan kan... huwaaa sedih la pulok.... Tukar cie lain la, kite cite pasal raye kite plak la ea... Raye yang sangat bermakna pada kali ni bertambah plak dengan kehadiran seorang budak kecik yang sangat la chumel, si kecik Afiq Irshad n x jgak cik abe yang smart abih la, Cik Sukri Abdullah... Memang sonok sangat2 la... Ari raye pertame mcm  raye2 sebelum ni kite jalan2 umah sedare mare, raye kedua plak duk umah je, main masak2 untuk kenduri kesyukuran pade sebelah malamnye khas buat Afiq Irshad yang da sehat lepas operation... Raye ketige plak kami pulang ke kampung halaman di Segamat... Keesokan paginye menziarahi pusara arwah nenek dan seterusnye merayau ke rumah mak sedare belah mak pulak... Raye ke lima, tanpa sebarang perancangan yang tidak dirancang, kami sempat membawa diri kami makan angin kat Gunung Ledang sebelum bertolak balik ke Temerloh... Memang x boleh bla la, pegi gunung ledang pakai baju kurung, tak penah2 dibuat orang la... Tapi yang penting sume happy la... Dan akhirnye, bile sume da pulang ke tempat keje masing2, keadaan kembali seperti biase... Tinggal la kami berempat di rumah ni... Dan mood untuk kerja adalah ZERO... 

Sekian daripada Tuan Belog

Wasalam....

Wednesday, August 17, 2011

17th @ Nuzul Quran....

Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik kejap je da hari ke 17 kite berpuase ek, rase mcm cepat je mase berlalu... N ari ni, kite bercuti bersempena dengan hari nuzul quran... So, aktiviti paling terbaik adelah duk rumah diam2 n siapkan repot yang tertangguh (tp nampak gayenye mcm tak berape nak berjaye la plak) huhuh... Da la tu plak, due date anta repot n log book dicepatkan tp takde langsung rase kesedaran pada diri ni, parah btol la mcm ni... adoiyai ieka ieka....

Erm, sejak dua menjak ni rase mcm da takde mase nak update belog ntah pape ni, rase mcm sibuk je memanjang... Tapi bile da tak sibuk takde idea plak nak mengarut ape kat sini... Skrg ni pun, da takde idea nak ckp ape da... Nak mengarut lebih2 nanti kurang pahale puasa plak kan... Ok la, better stop kat sini je, cakap lebih2 pun lau takde point baik tak payah kan... choww....

p/s = bersama - samala kite mengumpul sebanyak mungkin pahale di bulan mulia ni...;-) 

Sunday, July 31, 2011

~~ Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al- Mubarak~~

Salam sume....

First of all, sempena nak menyambut bulan pose ni, saye nak wish kat semua umat Islam di seluruh dunia selamat menjalani ibadah bulan puasa, semoga bulan puasa tahun ni lebih bermakna drpd sebelum2 ni... N tak lupa jugak, hepi belated birthday utk diri sendiri....whahaha..... Walaupun, da lame lepas, tp nak jgak mention kat cni.... Tak kisah lah ape korang sume nak cakap... Birthday kali ni, takde la sambut beria sangat, tp nk ucap terima kasih bebanyak pade kawan2, sepupu sepapat, kaum kerabat yang da wish birtday... Saye doakan korang sume chat n hepi always...:) Haa, tak lupa jgak wat kak hyda (staff yang sangat baik) n rakan2 sepraktikal yang bersusah payah wat surprise (walaupon suprise tak bape nak menjadi, da kantoi awal2) tp takpe, saye suke sangat2.... love u alls so much.... muahahhhhhh..... Tp, ade satu citer sedih (tp tak sesedih mane kot) sempena birthday kali ni, simcard celcom saye da kene curi... so, tak dapat la nak bergayut puas2, padan ngan muka hang.... N buat si pencuri simcard, nak sangat simcard tu kn, amik la, saye x kisah pun la.... Ok la, lagi sekali buat si pencuri simcard, teman2, sepupu sepapat, kaum kerabat selamat menyabut ramadhan al-mubarak... 

p/s = doa buat abah yang sedang menjalani ibadah umrah supaya selamat di sana... Doakan juga wat kami di sini ek, n jgn lupe bawak balik kacang cerdik banyak2 ea....:P


Saturday, July 9, 2011

~~ Eat air in Kuantan~~

Hola sume....

Kali ni nak citer kat korang sume, ari tu saye pagi kuantan... best wooo da lame x pegi main air laut... Tujuan sebenar pagi kuantan bukannye nak bersiar-siar pi makan angin, sebenarnye bedbed dapat anugerah pelajar cemerlang PMR anjuran drpd JAIP.... 

Kiteorang bertolak ari sabtu da tengahari, sampai kuantan terus pegi anta bedbed kat dewan sultan haji ahmad shah sbb kene wat rehearsal la bagai konon2nye MB pahang nak datang... Pastu kiteorang sume chow la pi cari tempat utk menginap, pilihan 1st kat Vistana tp abah ckp dia nak pilih tempat kat tepi pantai so lastly kiteorang pilih kat Black Stone Resort... Best jgak la resort ni, and nasib kiteorang baik, petang tu ade org wat main layang2 kat tepi pantai tu... Sangat bessstttt!!!!


Malam tu plak kiteorang pegi la tengok bedbed amik anugerah tu, tp yang x besnye, da la majlis start lmbt, mknan yang disediakan tu x bape nak sedap plak, pastu bile time da nak abes tu plak, mc suh tunggu MB datang plak, tau la dia tu org besar kan, selalu bz tp ...... asik nak mengumpat je bile tulis belog ni kan x patot betol... tp kiteorang sume ni chow awal, tak larat da nak tunggu lame2, kiteorang pegi makan ikan bakar kat tanjung lumpur, tp sayang lupe plak nak amik gambar kiteorang makan bes....0_0 Malam tu memang tido nyenyak la sampai termimpi mimpi kesedapan ika bakar....whahaha....

Pagi2 esoknye kiteorang bangun pi jalan2 tepi pantai, menghirup udara segar sambil menikmati pemandangan matahari terbit... 




Da penat jalan2 kat tepi pantai kiteorang mandi kolam plak... siap mandi kolam balik balik mandi kat bilik plak... whahaha tak cukup ag tu, nak pegi mandi kat telok cempedak plak pasni tp x mandi pun, ramai sgt org kat sana, kami jadi malu lah.... kiteorang sempat berposing je, amik gambar snap sane sini pastu bile da penat kiteorang pun balik..... otw balik, sume tido sedar2 da sampai umah.... sangat la besss..... bes sangat2.... 0_0


Friday, July 1, 2011

~Saye sayang dia~

Hai sume, salamzz....

First of all, nak bagitau kat cni salah satu projek student2 praktikal jabatan patologi kat HoSHAS ni telah berlangsung dengan jayanye pade siang tadi... Alhamdulillah, kempen derma darah yang kiteorang anjurkan mendapat sambutan yang amat menggalakkan... Time kasih kepade penderma2 yang sudi meluangkan mase dan menderma darah, tak lupe jugak kat rakan2 seperjuangan yang bertungkus lumus menjayakan program ini... Target yang diberikan untuk kami mendapat markah tinggi adelah 12 donors, tp kami yang jelitawan2 ni pandai menarik seramai 110 donors... ramai x??? mesti korang sume kagum kan, target n jumlah sebenar tersangatlah jauh bezanye... Kami pun berase tersangat berpuas hati dan berbaloi dengan usaha yang dilakukan kurang daripada sebulan ni... saye sayang korang sume la....=)

Cakap pasal sayang ni kan, entry kali ni sebenarnye saye nak luahkan segala-galanye yang terbeku kat dalam hati, mungkin si dia takkan membace luahan yang ntah pape ini, tapi bia lah, saye tak kire, saye nak jugak luah kat cni, lau korang tak nak bace boleh tutup awal2 sebelum korang sume bace dan berkate ape2... 

Buat si dia yang jauh di sana, saye nak bagitau kat awak saye sayang awak sangat2... mungkin kite tak pernah berjumpe sblm ni, tp hati saye tetap sayangkan awak... saye sendiri tak tau kenapa n bagaimana hati ini boleh sayang pade awak tapi ape yang penting sejak saye kenal awak saye selalu teringatkan awak... bila kite tak mesej atau cakap kat telefon saye akan rase sangat sunyi n hidup saye takkan lengkap... saye rindu kat awak sangat2, bile kite boleh jumpe? saye tau awak selalu sibuk dengan keje awak dan saye pun kadang2 selalu tinggalkan awak sorang2, tp kite saling memahami, sebab itu saye sayang awak... bile saye perlukan awak, awak selalu ade temankan saye tolong saye selesaikan sume masalah saye, terima kasih banyak2 awak... tapi, ade satu bende je, bile saye cite pasal lelaki lain, awak mule akan jauhkan diri dari saye, walaupun awak cube sorokkan drpd saye, tp saye dapat rasekan... saye tau awak sayangkan saye, saye pun sayangkan awak jugak, saye tak berniat pun nak lukakan hati awak, tapi apekan daye, saye ni hanye manusia biasa yang  tak lari drpd melakukan kesalahan... saye mintak maaf sangat2 awak... saye takut satu hari nanti awak akan tinggalkan saye, dan saye harap sangat2 kite akan kekal bersame sampai ke akhir hayat ini... saye sayang awak sangat2 luf u so much my dear...

Sunday, June 26, 2011

...Saje - saje...

Yuhuuu... Salam hari Ahad sume...

Sbnrnye tak ade citer menarik pun nak tulis kali ni... Seperti sedia maklum, tajuk pun da saje2 kan, so, saje2 je la nak tulis, saje2 nak menunjukkan betape rajinnye saye hahaha... perasan betol la budak sorang ni kan.... =P

Actually saye ni keboringan duk kat umah ditinggalkan sorg diri... mak pi mesyuarat, adik pi tusyen, aboh plak g kebun, sumenye rajin cume saye je yang x berape nak rajin, duk umah asik tengok tb je, tb pun da boring asik kene tengok so sbb tu la saye merajinkan diri menulis di sini... sekurang kurangnye ade entri baru utk korang bace wlpun entri ni ntah pape, takde yang beri faedah pun... hehehe mintak maaf la sbb mengabiskan mase n air liur korang susah2 bace entri ni ea...   

Ape lagi ea nak tulis kat cni??? haaa, oleh sebab petang ni saye berhajat nak buat spagetti, td ade la survey resepi spagetti yang bes2, so salah satu yang menarik ati n nafsu makan saye adelah yang ni....

RESEPI  SPAGHETTI SEDAP LAGI BEST...

1 peket Spaghetti
½ peket daging cincang
½ mangkuk cendawan butang segar
1 tin/botol puri tomato
1 biji bawang besar didadu
1 biji tomatoi didadu
2 sudu minyak zaitun
100 gram mentega buttercup
2 sudu kecil oregano 
100 gram cili kering ( dikisar )
1 biji bawang besar ( dikisar )
2 biji bawang putih ( dikisar )
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
sedikit air
daun parsli untuk hiasan

Care2nye:

Rebus spaghetti bersama air dan sedikit minyak agar spaghetti tidak melekat. 

Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan daging kisar, sedikit air, puri tomato, cendawan yang dihiris, bawang dan tomato yang didadu dan semua bahan diatas. Masak sehingga betul-betul pekat. Jika mahu pedas boleh tambah cili kering. Setelah masak tuang diatas spaghetti yang telah direbus tadi.

hahaha... ni hanyelah resepi yang dikopi pest... lau nak tengok jadi ke tak kite punye spagetti, kite tunggu pade entri akan datang... sehingge kite berjumpe lagi...tata sume....

Thursday, June 16, 2011

~~Lepas Rindu~~

Salam wat sume....

Waaahhhh... Ghindunye saye kat belog buruk ni....=P
Da berabad x jenguk kat belog ni sbbnye sejak praktikal ni tersangatlah busy...
Ape taknye, kul 6 .30 da kene bangun siap2 nak pi praktikal... Petang, kul 5 baru balik, sampai umah da pukul 5.30, duduk rehat2 jap, mandi jap pastu tengok2 matahari da terbenam... Malam2 kul 9 da cari katil n bantal busuk... Lau rajin, belek2 nota jap, wat repot tp rasenye, baru terusik sikit..hahaha, teruk betul tak tau la ape nak jadi... Paling lambat tido pun kul 11 la...  Lau mase kat u dulu selagi tak pagi tak reti2 nak tido... Beza sangat mase duk u ngan duk kat rumah... Patut la rase mcm badan makin tembam...hahaha mane taknye, asyik makan tido je... adoiyai, bala2... 

Kehidupan berpraktikal  semakin memberangsangkan, sebabnye sekarang ni da pandai suaikan diri ngan staf n kawan2 kat sane... Nasib baik la, diaorang sume baik hati n sanggup memberi tunjuk ajar... Lau mase mula2 start praktikal dulu, rase macam terumbang ambing di dasar lautan biru yang luas terbentang dengan keboringan yang tahap melampau sebabnye da la tak tau nak watpe keje ape kat lab heama sbb sumenye da canggih skrg, sume nak suh mesin yang buat, lau mcm tu baik tak payah susah2 nak belajar, sbbnye budak tadika pun boleh buat... Tp bile da masuk lab blood bank, nasib baik la sume procedure masih dijalankan secara manual dapat la saye praktikkan ape yang belajar dulu tp tak de la sumenye sebijik ade gak la yang lainnye... Yang ni baru la yang dinamakan praktikal, mempraktikkan ape yang dibelajar mase belajar dulu... betol tak??? 

Sbnrnye banyak ag nak cite tp memandangkan esok nak kene bangun awal g keje, so, saye x boleh melewat-lewatkan waktu tido saye, len kali saye ade mase saye update belog buruk ni ye... Sblm tu nak mintak maaf bebanyak kat sume especially kat ANGAH yang slalu bukak belog ni tp yang asik kuar citer lame je... hahaha, skrg, da ade citer baru, tp citer yang bese2 je...=)

Sampai bertemu lagi pd citer yang akan datang... Salam sayang n rindu sangat sangat... muahhhhhhhh~~


Monday, May 16, 2011

FIRST DAY SEBAGAI MLT...

Salam buat korang - korang sume yang saye sayangi....

Hari ni nak citer kat korang sume pengalaman hari first menjadi seorang MLT a.k.a medical lab technician (rasenye kot saye pon x pasti la)... Actually bukan la jd MLT sangat, just praktikal je, lau nak jadi MLT betul2 rase mcm .... (tak dapat diluahkan dengan kate2)

Perkataan pertame bile mule2 jejakkan kaki ke HoSHAS, wahhh !!! tak sangke dapat praktikal kat sini... Lau korang tengok la betape besnye HoSHAS ni... besar, cantik, baru, hebat, memang tak terkata la... asik tak terkate je dari td,,, boring le... tuka ayat ckit la, p ape ek??? ape2 je la.... tp spital ni takde la sehebat spital2 besar tu....

Da la, ckup la cite pasal tu, ni nak citer lak pasal keje2 dlm lab lak... Untuk first week ni, saye kene bertape kat lam lab heama... Seriously boring giler2 duk kat lab ni... Takde keje yang menarik langsung, asik2 wat keje yang same, yang slebihnye mesin la yang wat... Walaupun tak banyak keje, tp taktau la nape penat sangat2 mcm kena  wat keje x henti2... Padahal ari ni banyak jalan2 n wat keje yang ntah pape... Tp takpe la kan, baru first day, rilek2 la dulu, naty bile da tak cukup tangan naty baru tau...

Ok, sekarang waktu yang di nanti2kan... Bukan nak mengutuk tp sekadar berkata yang benar... Kite ni kene la beringat2 sikit, da tua2 bangka pun masih nak menggatal lagi, bini n anak kat umah tu beratur da mcm ketapi da...(agaknye la kot, malas nak amik tau lebih2)... Dia ingat dia tu ketua kat situ leh wat sesuka ati mak  bapak datuk angkat nenek tiri dia je ke??? "No way pakcik!!! lbh baik pakcik ajak org len pi makan ngan pakcik, saye xde mase la... Agpun skrg bukan lunch time saye... "Awak jgn risau, ape2 terjadi saye bertanggungjawab... Takpe2 pakcik, pakcik pegi la makan dulu, saye tak lapar lagi la"... lau setakat sebungkus nasi ayam tu, bile2 mase je saye leh suh mak saye masak la... Lagi sedap...

Da la, malas, nak bercerita panjang, baru ari first, mcm mane la saye nak duk kat situ selame 6 bulan??? mak abah!!!! x moh da praktikal kat situ, nak duk umah je.. leh makan tido puas2.... huhuhu...

Wat rakan2 seperjuangan,, wish u all gud lark n do de best.... n tak lupe jgak untuk cikgu2 seluruh dunia, SELAMAT HARI CIKGU!!!.....  -_-

YEAY YEAY!!! esok CUTI!!!! tak payah nak jumpe pakcik miang tu....=P




Tuesday, May 10, 2011

~~ Lelaki @ Men @ Cowok @ Rijal ~~


Salam untuk sumer....

Woit !!! cupppp, entry kali ni khas buat mereka yang bergelar KAUM ADAM, saye ulang lagi sekali ek, untuk mereka2 yang bergelar seperti tajuk saye di atas sahaje.... So, sape rase dia bukan drpd golongan yang disebut sebentar td kcuali SAYE, jgn memandai nak bace ek sbb entry ni mempunyai unsur2 tidak sihat.... Sile jujur pd diri masing2, saye x nampak tp Allah nampak.... >_<
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Eh eh, ade gak yang nak bace??? Degil betul la.... Tarik telinga nanti baru tau... Saye ckp puan x boleh bace, x boleh bace la.....

Tp, lau puan nak bace jgak, silekan.... Saye x tanggung lau ade pape yang berlaku jap ag sbb saye da bagi amaran keras kt atas....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ok, sebenarnye, xde pape pun yang nak bagi tau.... eheheh... saje je wat gempak nak tengok korang sume ni jujur or tak.... Jangan marah ek....>_<

BTW, alang-alang da menulis nih, biar saye kasi tips ckit camne nak jadik kaum adam yang disukai oleh kaum hawa.... cepat2 amik kertas salin....=P

ehem ehem .... 
  • Orang puan ni selalunye suke kt orang laki yang PANDAI n berpendidikan.... lau korang rase korang ni kureng ckit, so, ape tunggu lagi, sambung la blaja.... selalu gak kene amik tau hal isu2 semase yang berlaku kat lam dunia nih....
  • Korang gak kene la pandai buat LAWAK, lau nak jadi raja lawak pun xpe... jgn terlalu serius sangat n jgn wat2 ketawa lau tak iklas, n paling penting jgn nak tersengih-sengih x tentu pasal...
  • Bukan tu jek, korang pun mesti SENSITIF dengan keadaan sekeliling, bagi perhatian pade ape yang pasangan anda cube sampaikan n faham keadaan mereka... 
  • ROMANTIK... tapi tak bermakne lau romantik tu korang boleh gatal2 tangan nak buat pape sblum ade ikatan yang sah ek... yang penting korang kene pandai amik hati pasangan anda, amik berat pasal dia n penyayang...
  • Korang sume ni mesti lah YAKIN pada diri korang sendiri.... jgn cepat nak menyerah kalah sblum buat pape... sebaliknye korang bagi alasan yg kukuh nape korang tak boleh wat sume tu...
  • Mane2 laki yang SUKE KANAK-KANAK tersangatlah bertuah sbb org puan ni cepat tersentuh bile tengok korang sume men ngan budak2, belai n dukung diaorg, secara x langsung korang layak jadi seorg bapak...
  • Korang rase sume da perfect??? Jap2, tunggu dulu, ade lagi satu yang paling penting... DUIT... maybe sesetengah org cakap wang takkan menjanjikan kebahagiaan tp lau tiap2 ari asik makan megi je, takkan la nak pi dating nanti pun nak belanje awek makan megi jgak??? so, korang pk2 la sendiri ek..

Selain tu, korang kene tau gak orang puan ni tak suke laki yang mempunyai perangai buruk seperti berikut : -
  1. Panas Baran - pantang wat salah ckit terus nak melenting xtentu pasal
  2. Mengongkong - sume gerak-geri gf dia nak kawal, nak pi mane2 pun x boleh
  3. Ego - selalu salahkan orang len, n pentingkan diri
  4. Suka ‘cuci mata’ - gatal, miang, n so on
  5. Main Kayu Tiga - xtau nk ckp ape
  6. Tidak Sensitif Perasaan Wanita - wat tak tau je kat org puan tu, amik le berat ckit pasal dia
  7. Pentingkan Kawan-Kawan - xsalah pun, tp jgn la selalu
  8. Tidak Tahu Menghargai - tak de perasaan, lau org bagi samting, bukan nk ckp tq pun
  9. Meninggikan Suara - mcm yang first2 tadi
  10. Penipu - jgn sesekali menipu, berdosa tau..
Ni la ckit sebanyak yang dpt dikongsi buat cik abang sume... len kali lau saye rajin saye kasi tips lain plak... >_<
Renung-renungkan dan selamat beramal....

edited by :  haziqahputriabdsata.....


Sunday, May 8, 2011

still tajuk ujung minggu??? ~~hepi mother's day~~

Ohoi orang kampung.... Assalamualaikum.... Selamat pagi sume....

Sempena hari ahad yang mulia lagi bahagia ni, saye nak ucapkan SELAMAT HARI MAK SEDUNIA kepada seluruh mak2, ibu2, ummi2, mama2 n sesape yang rase dia ade anak termasuklah anak mate n anak tekak.... Especially to my luvly MAK !!!

The bestest mak in the world !!!

Mak n anaknye yang paling comey... :P
Aboh n Mak...  Dua-dua saye sayang lebih...muahhhh !!!

Lagi mak n anak yang comey....
Cukup la dulu gambar tu kan, nanti ade orang termuntah plak, jgn salahkan saye....~_~

Ucapan khas ni saye tujukan buat mak saye yang terchinte, tersayang, terkasih n ape2 'ter' ag la :

- tengs q so much x terhingga for your sacrifices menbesarkan anak mak ni dari kecik smpai da terlebih besar, n maybe x kecik2 da....

- tengs sbb rotan marah ika mase kekecik dulu sbb nakal suke jejalan umah orang, skrg da x nakal da....

- tengs belanje ika mcm2, nanti ika belanje mak plak ek.... pi tunggu poket ade wet, skrg ni mak belanje ika dulu boleh???

- sori penah wat mak terase, sedih, nangis n seangkatan dengannye secare sengaje or x sengaje.... 

TP, ika nak MAK tau yang ika sangat2 sayang kat mak.... u r de best mom in this world n i never thought to have another mak beside you... you r the only one i want to be the queen in my heart.... (lau mak bace mesti terharu giler2, terus nak cium2 anak dia yang sorang ni..>_<)

Saje je nk bagi korang sume jeles sbb saye ade mak yang ade anak yang comey....

Mak, Nape x ckp nak masok skali???? tp mak tetap comey....


Last but not least.....
 I LOVE MAK SO MUCH.... 
muuahhhh muaaahhh muuaahhhh........

Friday, May 6, 2011

MALAM YANG SUAM-SUAM KUKU...

hoi hoi !!! ops, sori2 Assalamualaikum sume....

Pas seminggu duk kat umah ni, banyak mende sbnrnye yang saye nk citer tp disebabkan masalah2 yang cemburu sengaje dengki ngan saye untuk menulis belog ntah pape ni adelah seperti berikut : .....

- berukband slow tahap siput sedut..... huh nk bukak belog pun berjam jam
- keadaan diri yang tersangatlah malas.... tolong sesape nasihat diri ni
- malam ni suam - suam kuku (xde kene mengena pun sbnrnye) tp amat penting di cni saye nk bagitau, cuaca dlm bilik saye malam ni mmg tersangatlah panas, mcm duk kat dlm bilik sauna pun ade... jimat diut x payah nk pi spa bagai....

Minggu pertama cuti di rumah, rutin harian yang wajib dilakukan sebagai anak dara merangkak pembantu rumah (mcm x perlu cite je sbb lau cite pun sure korang sume mengatuk + nak rase mcm nak tutup laju2 je belog ni) so, better x payah citer la kan, agpun jari ni da lame x menaip asaimen, so nak taip satu perkataan pun da berjam jam...

Ag nak citer pasal praktikal yang x lame je lagi, x sampai seminggu pun kot... Tp saye yang sememangnye malas ni x ready pape pun.... aiyo, MALAS GILER.... Btw, naseb bek la dpt praktikal kat HoSHAS je a.k.a. spital temerloh.... mmg bertuah badan, dpt spital ni sbb dekat ngan umah..... pi hakikatnye, saye nebes utk mengahadapi hari2 yang mungkin malang or mungkin indah di sane.... cuuppp!!! ade doktor mude bujang yang ensem x kat sane??? hahaha sabo jela....

N untuk malam ni jgak nk tunjuk kat korang sume gambar2 kenangan terakhir bersame geng2 budak puncak alam....

Muke riang baru kuar exam hall

Cantik x baju kiteorg???


Geng anak dara puncak alam...

X penah2 puncak alam banjir, tetibe ari nak balik banjir,,, maybe disebabkan sedih yang teramat dengan kepulangan kami ke kampung masing2....

Lastly, kepala da x sabar2 nak jumpe bantal, mate plak da penat terbukak besar, penat tunggu upload gambar yang hanye 5 keping bersamaan 1 jam.... korang dapat bayangkan tak tahap kesabaran yang diperlukan amatlah tinggi.... okey lah, gud nite sume, luf u alls, harap ari esok lebih baik drpd ari ni.... >_<

p/s : esok kene bangun awal sbb mak da marah duk umah asik tido je...

- mak : puas tido ari ni??? mate da bengkak2 asyik tido je ek....
- saye : hehehe.... mane ade, bukannye selalu mak kankankan.... >_< sambil tersenyum itik...

Tuesday, April 19, 2011

SaYe X kIsAh lAaaaaaaa........

Entry kali ini saye tulis dengan ati n jiwa yang masih lagi waras n terkawal spesel ditujukan utk my sis iaitu, cik ops silap, PUAN FAZRUL HANIM a.k.a ANGAH.....

Merujuk kepada tajuk di ats, saye nk ulang bahawasanye SAYE X KISAH LAA.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
TAPI,,, satu mende je yang wat saye jeles ek, gambar DOYAN ngan SAMBAL UDANG yg sangat sedap tu..... mak aii,,, memang meleleh la air liur tengok kesedapan mereka2 sume....  huhuhu... xmau da kawan ngan awk da angah.....


p/s : saye nk bagitau saye tension study utk final exam........
n saye tau minggu ni, saye akan berase lagi jeles sbb saye x bleh join pi kenduri kawen.... Sbbnye ade exam wei ari AHAD... ari ahad tu, x penah2 dibuat org.....waaaaaa..... :'(  Saye x sabar nak abeskan final exam kali nih..... Nak duk rilek puas2....

Sekian saje utk kali ini..... Saye akhiri dengan ucapan gud lark 4 final exam pade sume.....>_<

Saturday, April 9, 2011

UjunG MinggU LagI...

Assalamualaikum sume.... >_<

Ujung minggu ni saye abeskn mase di rumah terchinte bersame mak, aboh n bedbed yang disayangi.... Semalam pas abes test CC terus cabut lari dari puncak alam yang berpuaka, rase x sanggup nak tunggu lame2 lagi.... Cepat la abes final exam, x sanggup lagi nak mengadap test yang tak putus2 macam air sungai pahang yang ade banyak buaye mengalir x benti2... Pas seari seari, ade je test yang perlu dihadapi... Lau test senang xpe, ni jangan cakaplah dia punye susah, rase mcm yang hanye layak jawab test tu adelah lecturer je... yess,,, hanye LECTURER bukannye STUDENT...

Pagi tadi sedikit keboringan, bukak mate je, tengok mak ngan aboh da xde kat umah, tinggal la bedbed je yang duk memekak mengganggu tidurku... Bile mak da xde, so, kenela kemas umah, sapu sampah n masak.... Tp ari ni, saye masak simple je, ikan pelaling masak singgang n ade lebih 4-5 ekor tu, saye goreng je, pastu sayur campur goreng yang agak kemasinan akibat terlebih berangan semase mencurah garam n yang paling penting sambal tempoyak sebagai penyedap selera... 

Ok la, nak pi layan panggung sabtu plak...hehehe... tata sume...>_<

Sunday, April 3, 2011

dUa dLm sAtu....

First of all, saye nk umumkan belog saye da berusia sebulan.... hoyye hoyye >_<  Walaupun belog saye ni x dikenali oleh org ramai, tp sememangnye saye saje xnak bagitau org bahawasanye saye ade belog !!! tp x mustahil satu ari nnt belog saye akan fofular ??? oh, smpai bile2 pun angan2 ni x akan jadi kenyataan.... but it's ok, never mind...

Secondly, i nk tunjuk kt u alls sume gambar2 i pi dinner kt Intekma Hotel & Resort pade 1 April 2011...
Silela ande bersiap sedia untuk rase jeles ek.... ;-P
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Jeng Jeng Jeng...

Ni kiteorg punye kad jemputan...simple je  >_<

Sblm nk pi dinner, wajib bergambar dulu...



Saje besarkan gmbr ni...


Dgn cT soleh...

Jangan nk komen ape2...




Peace no war.... Da kenyang, balik la....

Oleh sbb terlalu lapar, saye x sempat nk amik gmbr menu dnner kiteorg.... Anyway, not bad la, menu ala2 kampung + kenduri kawen gitu.... Saye bagi 3 bintang setengah drpd 5...hehehe cukup la tu kn???  Ok,, smpai cni saje, len ari kite cite ag....tata...>_<


p/s = get ready utk perang test next week n next 2 weeks.... alahai sian otak saye...




Friday, April 1, 2011

uPdaTe bElOg...

Soalan first, cantik x design belog baru saye nih??? Sape setuju angkat tangan mcm saye....hehehe >_< Setelah berhempas pulas mengerah keringat, akhirnye, belog saye ni siap gak... Sanggup tido lambat (ok, satu penipuan di cni) utk siapkan belog yang x seberape nih... Orang lain sibuk duk stadi nk jawab test tp saye plak sibuk mengupdate belog... jgn jadikan contoh ek... 

Ari ni sedikit beban da terlepas, belog saye da cantik tp tak secantik belog2 org lain, practical test chempath pun da abes td... So far, so gud la, tp saye yakin handred percen 4 markah da tolak awal2, sbbnye ade soklan tak berjawab... Pasni, jangan asyik duk depan miss lappy je... Get ready utk final exam drpd skank, lau x nnt kene kawen... >_- (lagi suke)

Last but not least, mlm ni nak pi dinner,, yeay... 
Tema : "glam night with roses"... 
Tempat : Intekma resort shah alam... 
Macam glam je kn...

Anyway, kite tunggu n lihat je la ape yang glam n ape yang roses nye... Sekian dulu, tata....

Tuesday, March 29, 2011

mInGgu StReSss !!!

Ai ai sume.... >_<

Ari ni mood saye kembali ceria... Sejak kebelakangan ni, da bape ari da, mood saye terumbang ambing dek keadaan yang x seberapa nak indah...  Petang td baru lepas call along yang jauh kat perthlis nun, dapat la borak2 ngan along... Mcm bese la, dia nasihatkan adik dia yang sorang ni suh belajar elok2... Jangan nak gatai2, nanti kene repot ngan aboh, baru tau... Ok2, saye akan menurut perintah, jangan risau, saye kan adik yang baik... :P hehehe... Time cakap2 ngan along tu, dapat la saye dengar si kecik Irshad budak yang ngade tu dok merengek, saya tau la dia jeles makteh dia berborak ngan ayah dia.... hahaha,, jaat tol la makteh Irshad nih... Actually makteh rindu kat Irshad sbb tu la call... :)



Mish Irshad so much...


Ok2... Cukup di cni cite pasal Irshad, nanti tak pasal2 ade org pi perthlis ujung minggu ni... Waa, saye x mau, minggu depan banyak gile test, full dari senin sampai jumaat... Hebat x??? Sepatutnye yang sebenar - benarnye test2 tu kene buat minggu ni, tp disebabkan technical error, ntah sape punye keje la yang menyebabkan test2 sume kene postponed minggu depan....Arrrggghhhhh.... tension betol la... Baru je bercadang nak balik umah ujung minggu ni... :( Rindu saye pade family especially kat mak n aboh da sampai paras lubang idong...



My LuVly Siss....

Baik saye mengundurkan diri drpd saye terus mengarut lebih banyak di cni... Kepada sesiapa yang bace entry ni, saye nak mintak maaf banyak2 lau ade salah silap...ngeee...luf u allsss..... :-X



Wednesday, March 23, 2011

Salam sume.....

Pagi ni tetibe je ase mcm rajin nk menulis menaip... hehehe... Sebenarnye xde ape pun nk cite memandangkan sejak dua menjak ni, xde bende menarik pun yg berlaku dlm hidup ni... Tp disebabkan pagi ni saye rajin, so, saye x kire, nk jugak cite pasal, pasal pe ek??? Xde idea la plak...

Adoiyai, sabar jap naa,, ceq pikiaq jap.... Haaa... I got the feeling idea...huuuuuu.... Biaq ceq cite kt hangpa sume pasal tempat belajaq ceq.... eh, jap2, sejak bile la plak saye jd org utara plak ni??? tukar2, kembai pd yg asal....

Bckap pasal tempat saye belajar, dari la saye kecik, sampai la saye da besar, x kecik2 da, mmg sume tempat tu byk bagi kenangan tawar masin masam pahit n manis especially time skola menengah... hahaha, nk tau sebab pe, sebab time tadika n sekola rendah, kan mase tu kecik ag, otak x bape nk betul ingat, tp yg paling x boleh lupe, mase tadika dulu, saye ter... ter tau, bukan sengaje, ....dlm kain.... korg paham2 sendiri la... malu la nk tulis kt cni kan, cilap2 nnt lau ade cik2 abang bace, malu la saye.... >_< tp saye yakin, sume org penah buat cam saye kan kan kan.... jgn nk tipu la, x bek tipu, nanti masuk api neraka....

Bile da besar ckit, masuk darjah satu, da pandai ckit la.... Tp ape yg pandai, saye pun xtau... pandai ngorat kot.... eh , tak tak... silap tu... Saye seorg budak yg pemalu ek, saye x ngorat org tp org ngorat saye...hahaha... Tp sayangnye, hubungan kami terputus di tengah jalan, saye telah bertukar ke skolah len mase darjah 2... isk, sob sob... eh, pasal plak nk sedih2 ni, tetibe je, ntah bile mase bercinte, tibe2 je putus... ntah pape... ok, kite sambung semula cite td, haaaaaaaa,, time skola cni la paling best skali,, dr darjah 2 smpai darjah 6.... mmg banyak kawan... diaorg sume best2 la... dulu2, time rehat je, pi main kejar2 xpun duk lepak2 kacau org... uish, rindu giler time ni, lau la diberi peluang nk undur mase, saye pilih time skola rendah, sbb sgt best... blaja pun main2 je, sbb tu da besar ni x bape nk pandai...^_^

Masuk form1, saye da matured ckit.... perangai pun de berubah, da jd budak paling baik dlm sekolah... nk tau sebab pe, sebab Penyelia Petang (dulu2 ade penyelia petang, dia mcm pengganti pengetua di sblh ptg kot, tu yg saye tau la) ok, sambung balik, sbb Penyelia Petang tu ialah mak saye.... lau saye ni nakal x bape baik, x pasal2 la jd glemer kene panggil atas pentas time perhimpunan.... uish, x dapat saye bayangkan.... cukup2 je la kene rotan kt umah, xkan la kt sekolah pun nk kena ag... Tp mase form4, saye tuka skolah ag, duk asrama plak... Kadang2 bes, kadang2 xbes duk asrama nih.... Tp saye syorkan pade anda sume, lbh baik duk umah je, dpd duk asrama, tiap2 ari menangis rindu kat mak n aboh.. rumusan yg dpt saye buat pas kuar skola, jadi la saye seperti skank ni... >_<

N skank saye da masuk Uitm Puncak Alam... Amik dip in medic medical lab... da nk abes da pun, tinggal ag x sampai sebulan nk final... pastu pi praktikal plak...oh, sgt neves bile praktikal sorg2, xde org kenal... malas la nk pikir pasal tu... Ape yg penting, pas abes praktikal, cuti 9 bulan kot, uish, lame gile, mcm2 perancangan da buat antaranye :

1. cari kerja, kerja....
2. amik lesen moto yg tertangguh.... malas gile
3. tunggu cik abang masuk meminang,, kawennnn...wee....>_<

haaaaaa.....sekian harap maklong....sila tunggu kad kawen dpd saye ye....tataaaaa....


~x sabar nk tunggu cik abang sarungkan cincin~

Saturday, March 19, 2011

~~jalan - jalan~~

Yeah..... smlm pas kelas terus pi kejar tunggu bas rapid utk pi jejelan ke shah alam, wink wink >_<.... memang semalam ramai giler org kuar especially budak asasi la,, mentang2 la diaorg sume da merdeka, abes satu dua tiga bijik bas dieorg sume conquer, da mcm duk dlm tin sadin ... seb bek la sempat naik semalam, mmg berebut la nk naik bas, ade yg sampai tolak2... budak laki pun same je, kalau ye pun bg la dak pempuan masuk dulu, ni x, dia yang paling depan skali... huh, the end of the story, pasni nk pi jejalan naik kete ngan Angah yg tersayang ek, siap dpt mkn free ag...hehehe....

Ops, lupe plak, sebenarnye nk cite, smlm pi jusco bukit raje, pi tengok cite BIG MOMMA,, memang superb best n klaka giler2... yang paling best skali, lagu yang trent nyanyi, smpai ade sorg kawan saye nih leh jatuh ati kt trent tu...adoyai... pade sape2 yg lom pi tengok, saye syorkan tengok la cite ni, mmg x rugi la...


pade korg2 sume, layan la lagu ni....

Wednesday, March 16, 2011

ujung minggu di kampung terchinta....

salam sume....;-P
lame ase da tak jenguk belog ni.... ujung minggu yg sgt la terlampau sibuk coz ade kenduri kawen....
bukan saye ek, tp kazen saye, tp mcm saye yg kawen sbb penat giler2...
Ari jumaat petang saye selamat smpai di umah bersame abg saye disambut gembira oleh mak, aboh n bedbed....p/s: bedbed tu name panggilan manje utk adik saye... ari tu mmg best giler la, mak masak lauk wlaupun simple tp mmg bes giler2 la,,, lepas rindu nk makan masakan mak...bluurrppp... teringat lagi lauk tu smpai sekarang.... angah plak balik2 dia bawak laksa, hajat nk mkn tengah malam tp tak kesampaian sbb malam tu da penat + kenyang + ngantuk... tp takde la kempunan sangat sbb sempat la rase yg org punye,, hehehe...
Ari sabtu yang mulia, pagi2 buka2 mate je, da terhidang sarapan pagi yg enak lagi lazat.... hasil air tangan mak saye lagi,, hehehe.... pagi tu jugak, pegi rewang kt umah kazen,,, sempat la tolong kupas bawang n buat bunga telur.... at the same time, jumpe la sedare mare yg lame da x jumpe... time kenduri2 camni la kiteorg sume dpt kumpul, lau nk harapkan time lain, masing2 sume busy ngan keje... malam plak, saye pi nikah, eh silap, saye pi tengok kazen nikah kt masjid... make dengan sekali lafaz, selamat le kazen saye tu jd isteri org... yg len jgn bersedih ek, rmai lagi bunga2 yg berkembang mekar di taman menunggu disunting oleh sang kumbang... n malam saye terus berlalu dengan mimpi2 yang indah ditemani bunyi ujan yang mencurah curah...
ok, bangun2 je dr tidur, baru la saye sedar, ari ni da ari ahad.... nota2 yg tersimpan dalam beg, masih elok, tersusun tanpa diusik.... tp xpe, saye biarkan je nota2 masih di situ.... n pagi tu, sempat ikut mak pegi pekan sari, beli barang2 utk masak makanan pengantin.... balik umah je, tgok2 jam da pukul 9 lbh, terus je bersilat kt dapur nk siapkan sume makanan tu sblm kul 12... naseb bek la mak ade ramai assistants, sempat siapkan sume tu... n time kenduri tu, ujan plak turun, tp mcm mane pun org yg dtg boleh dikatakan agak ramai, x sangka la kan, sbb bese cuti sekolah camni mmg banyak org wat kenduri...
n pd sebelah petang yg sepoi2 bahase, saye n abg pun pulang ke tempat asal dengan ati yg berat... saye bawak balik bekal ikan patin... time kasih x terhingga utk mak sbb tolong masakkn walaupun mak penat time tu... n juge tq so much utk my brother kerane sudi menghantar saye pulang...p/s : nnt kite balik same2 lagi ek de...hehehe...
smpai je kolej, budak2 umah yg tengah kebulur terus serbu ikan patin masak tempoyak... n bile da kenyang, mate pun mule la terase mengantuk... saye gagahkan menahan mate utk study tp cume bertahan utk seketika... n syaitan pun bersorak gembira atas kekalahan saye...isk isk...jaat kn diaorg... tp keesokannye, berita baik mengindahkan ari isnin saye, test ditunde....yeay2.... bersorak gembira... n ari pd ari ni, saye berduka, soalan test susah gile, mcm soklan utk doktor.... n saye hanye mampu bertawakal.....



Thursday, March 10, 2011

hari khamis....

Assalamualaikummm......

Hari ni da ari khamis.... x sabar nk tunggu menjelangnye ari esok,, nk balik kampung...yeay yeay... minggu ni kazen saye nk kawen.... hepinye la kan bile dpt kawen,, nnt sume org akan amik gambar, tu yang best skali tu.. hehehe.... haaa,,, esok saye akan balik ngan abg saye...wink wink... lagi satu bite gembira...dpt save duit tambang bas...hahaha... slalu lau nk balik kampung, wajib, xde pilihan kene naik bus yg tersangat la lembab n buruk... da la ade satu je bas yg terus dpd klang sentral ke temerloh... tp ari tu, saye terpasan ade satu bas baru, mcm best je, tp saye x berkesempatan nk naik lagi.... InsyaAllah lau panjang umur, saye kene try bas tu, lau best pasni saye xnk da naik bus buruk tu lagi.... hehehe.... ape la saye ni,,, mcm kacang lupekan kulit la plak... tp saye x kisah,, itu hak saye la, janji saye ni selamat pegi n smpai dgn bas yg cantik n selesa.... berbalik kpd tajuk ari khamis, ari yg paling memenatkan sebab ari ni kelas smpai kul 6 stgah... (tp saye msih sempat ag duk menulis blog di cni)...huhuhu malasnye la rase nk g kelas da ptg2 camni... org lain da balik kelas, duk golek2 atas katil, kami ni baru nk pi kelas... sian kan??? tp disebabkan semangat berkobar kobar utk study, saye kuatkan iman utk menuruni tangga puncak alam ni utk pi ke kelas... bagus x saye??? hehehe... contohilah saye.... lau lecturer saye bace ni, sure dia mesti bangga dpt studen mcm saye... ok stop it, da cukup, jgn nk mengarut lebih2 di cni ea... ok la, saye dgn ini ingin mengakiri entry ari khamis ni dgn suke atinye utk ke kelas....
p/s : tolong la doakan saye ek...;-P....
tata....

Monday, March 7, 2011

~~xde tajuk~~

ari ni, ari senin.... sok selase... smlm ari ahad, ari yg plg x bes sbb tiap2 miggu ari yg same kene bertungkus lumus siapkan sume lab repot n asgnmen yg perlu dihantar keesokan arinye, besela da mmg keje studen mcm tu, so kene redha je la... tp bile dipikir pikirkn semula, sape suh berfoya foya ari jumaat n sabtu tu...hahaha padan muka kt diri sendiri.... k, balik cite asal, sebenar benarnye saye xtau pun nk tulis ape... tp bile tgok mcm da panjang berjela je muqaddimah tu, bek saye benti sblm keje2 len tertangguh...ok full stop... jumpe ag next time..daa~~

Sunday, March 6, 2011

saYe buDak baRu

Erm, nk mula drpd mane ek??? ok2, mula2 saye perkenalkan diri saye.... name yg mak ngan aboh bg ialah Nor Haziqah Bt Abd Sata... lau nk diikutkan dlm hukum tajwid, kene sebut btul2 ikut makhrajnye ek, kene tekan ckit dkat 'Q' tu.... tp saye lbh suka lau korg sume sebut mcm sebutan org melayu yg bese je bukan la mcm org arab kn... saye baru je start nk berbelog-belog ni, sblum2 ni asyik bace belog org je... mcm2 cite laa diorg tulis kt belog msg2, ase mcm seronok je kn bile tulis kt belog, da laa belog cantik2 sume.... ase mcm nk mkn pun ade gak,, hehehe.... tp bile org lain da berzaman ade belog, saye baru je nk buat... ketinggalan zaman btul kn??? kdg2 terase mcm katak dlm kasut pun ade gak,, huhuhu... ape lagi yg perlu ditulis ek??? xde da kot, setakat ni, smpai cni dulu... ade asgnment yg perlu disiapkan,, huhuhu tetibe je hati jd sayu mengenangkan asgnment2 ni sume... ok la, sdkit pesanan dpd pihak penaja,,,

" Anak rimau kejar lembu,
lari smpai dlm utan,
belog saye masih baru,
lau ntah pape hrap dimaafkan"


Sekian,, dgn harapan belog ni akan berterusan...amiinn..